Wykonujemy wszystkie moduły instalacji browarów rzemieślniczych i restauracyjnych składających się na technologiczne rozwiązanie kompletnej linii do produkcji różnych rodzajów piwa.
Zakres oferty obejmuje produkcję wszystkich urządzeń we własnym zakładzie produkcyjnym w Polsce, dostawę do miejsca inwestycji oraz uruchomienie kompletnej linii produkcyjnej.
Wszystkie maszyny i części będące w styczności z produktem są wykonywane ze stali nierdzewnej AISI 304. Na żądanie możemy wykonać instalację ze stopów wyższej klasy. Rurociągi wykonujemy z rur nierdzewnych wykonanych w klasie spożywczej wg normy DIN 11850, stosujemy uszczelki zaworów i złączy wykonane z EPDM – stosowane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Dla szybkiego i łatwego dostępu w celu mycia i inspekcji stosujemy złącza typu tri clamp. Instalacja z założenia jest półautomatyczna. Zawory klapowe wyposażone są w siłowniki pneumatyczne załączane z szafy sterującej przez obsługę ekranu dotykowego.
Technologicznie instalacja podzielona jest na następujące sekcje:
o przygotowanie słodu o zbiornik wody o zbiornik gorącej wody o zacieranie, gotowanie, chmielenie, odchamianie, napowietrzanie o fermentacja, zadawanie drożdży o zbiornik wyszynkowy o chłodzenie o mycie (stacja CIP) o sterowanie procesem, zasilanie o ogrzewanie kadzi
Proces warzenia piwa wykonywany jest zasadniczo w dwóch kadziach: zaciernej/warzelnej, filtracyjnej. Kadzie są przystosowane do wykonania wszystkich niezbędnych procesów: zacieranie, wysładzanie, recyrkulacja, gotowanie, chmielenie, odchamianie. Po schłodzeniu do temperatury nastawu piwo jest przepompowywane do przygotowanego tankofermentatora.
Kadź zacierna jest zaprojektowana i wyposażona w urządzenia umożliwiające przeprowadzenie dowolnej metody zacierania i oraz niezbędnych procesów wchodzących w jej zakres:
o zacieranie jednotemperaturowe (single infusion mash) o zacieranie sterowane temperaturowo (step mash) o dekokcja o mash out o zawracanie (Vorlauf) o wysładzanie
Instalacja wykonana jest taki sposób, aby było możliwe dostosowanie etapów warzenia piwa do wymagań Użytkownika. Nie blokujemy procesów ani elektronicznie ani mechanicznie. Dzięki temu Inwestor ma możliwość rozwijania własnych receptur i ich zapisywania. Na naszej instalacji możliwa jest produkcja piw dolnej i górnej fermentacji różnymi metodami zacierania.
Mamy długie doświadczenie w konstruowaniu instalacji procesowych dla różnych gałęzi przemysłu, w tym dla wielu Klientów z branży spożywczej i chemicznej o ugruntowanej pozycji rynkowej i jakściowej w kraju i za granicą
Zapraszamy do składania zapytań i zadawania pytań!
Zapytania prosimy kierować na email: info@spaw-met.com.pl lub telefonicznie, nr tel. +48 668 127 952; +48 536 875 203